Näyttökuva 2016-6-1 kello 15.23.57Sisäkorvaistute onnettomuustilanteessa

Monesti meitä sisäkorvaistutteen käyttäjiä on keskusteluttanut, että mitä tapahtuu, jos joudumme onnettomuuteen ja prosessorit katoavat. Miten ensiavussa menetellään? Joudummeko tajuttomana suoraan magneettikuvaan? Kuinka saada ihmisille tieto, että olemme kuuroja ilman laitteita ja että meillä on metallia kehossa?

Takavuosina hankimme SPR:n SOS-rannekkeita ja kaulakoruja, joiden sisällä on pitkä ja kapea paperiliuska, johon erilaiset sairaustiedot ja mm. veriryhmä voidaan kirjoittaa. Nykyisin käytössä monella on älypuhelimeen asennettava ICE-ohjelma (In Case of Emergency, suomennettuna Hätätilanteessa), jonka pelastushenkilökunta saa myös lukitusta puhelimesta auki. Ohjelmia on useita erilaisia, joten jos tiedät jonkin erityisen hyvän ICE-ohjelman, olisi kiva jos voisit vihjata siitä muillekin tämän jutun alla kommenteissa.

Viime aikoina eri järjestöissä olemme keskustelleet siitä, että pitäisikö implantista ilmaista vastaavalla silikonirannekkeella kuin diabeetikoilla on. Diabeetikkojen rannekkeessa lukee yksinkertaisesti diabetes. Ongelmana onkin se, mitä meidän rannekkeessa pitäisi lukea? Euroopan sisäkorvaistutekäyttäjien EURO-CIU-järjestö onkin suunnittelemassa vammaiskorttia, jota voisi pitää lompakossa – siihen mahtuisi pidemmästi tekstiä.

Jos olet unohtanut laittaa rannekkeen tai ottaa lompakon mukaan tai ne häviävät onnettomuustilanteessa, ollaan edelleen lähtöpisteessä. Tällä viikolla törmäsin ensimmäiseen SOS-tatuointiin, jossa kerrotaan istutteesta. Kuulemani mukaan sairaanhoitohenkilökunta koulutetaan etsimään näitä tatuointeja joko ranteesta tai rinnasta. Tällä viikolla näkemässäni tatuoinnissa luki punaisella kirjaimet SOS ja sen päällä mustalla kirjaimet CI. En osaa sanoa riittävätkö pelkät kirjaimet CI kansainvälisesti, mutta sinänsä hauska idea tuo tatuointi.

Kysyin omassa sairaalassani, että mitä tapahtuu, jos minut viedään tajuttomana ensiapuun? Kuulemma ketään ei viedä suoraan magneettikuvauksiin vaan aina pyritään CT- tai röntgenkuvilla varmistamaan voiko magneettikuvausta tehdä. Ihmisillä on metallia muistakin syistä kehossaan, eikä sisäkorvaistute ole ainoa magneettikuvauksen este.

Kotimaan kamaralla pysyttäessä yksi hyvä keino välttyä vahingossa joutumasta magneettikuvausputkeen, ilman asiaankuuluvia varotoimia, on pyytää vaikkapa Kuulokeskuksen lääkäriä tallentamaan Oma Kanta -profiiliin tieto sisäkorvaistutteesta ja magneettikuvausrajoitteista. Myös oman sairaalan pahviseen potilaskansioon voisi tiedon kanteen tai paperipinon päällimmäiseksi tallettaa.

Näillä mietteillä ja neuvoilla: turvallista kesää kaikille!

Ulla Konkarikoski, LapCI ry:n toiminnanjohtaja, jolla on kaksi sisäkorvaistutetta

Sisäkorvaistute onnettomuustilanteessa
Merkitty:                

4 thoughts on “Sisäkorvaistute onnettomuustilanteessa

 • 3.6.2016 09:30:sta
  Permalink

  iPhonessa on nykyään automaattisesti Terveys -niminen sovellus, johon pystyy liittämään SOS-tiedot. Sinne pystyy kirjamaan iän, painon, pituuden, sairauden, allergiat, lääkitykset sekä lähiomaisten yhteystiedot. Itsellä sinne on kirjattu tieto sisäkorvaistutteesta ja kuulolaitteesta sekä teksti, että ei magneettikuvausta ilman sisäkorvaistutteen asianmukaista suojausta.

  Sos tiedot saa auki lukitulta näytöltä.

  Vastaa
  • 3.6.2016 10:45:sta
   Permalink

   Kiitos tiedosta Juho-Heikki! Minulla tuo puhelin on niin onnettomuusaltis, etten ole raaskinut investoida iPhoneen. Hyvä tieto siis iPhonen omistajille!

   // Ulla

   Vastaa
   • 3.6.2016 13:09:sta
    Permalink

    Olen ladannut Samsungiini ilmaisen ICECard sovelluksen, jossa on mm. tiedot implanteistani ja lääkärini yhteystiedot TYKSiin. Eli ei vaadi IPhonea.

    Vastaa
 • 3.6.2016 12:43:sta
  Permalink

  Itselläni ei ole istutetta, mutta lapsellani on. Minulla lukee Iphonen sos-tiedoissa, että lapsellani sisäkorvaistutteet. Tämä tietysti auttaa vain silloin, kun olemme samassa paikassa.
  Ulkomailla reissatessa lapsilla on turvarannekkeet, jossa vanhempien puhelinnumerot. Rannekkeessa on myös info-kohta, johon olen kirjoittanut, että ilman istutteita lapseni on kuuro (englanniksi tietty). Näitä uudelleen suljettavia muovirannekkeita myy useampi nettikauppa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.